Pakistan Current Affairs July 2025 for PPSC.

Pakistan Current Affairs

 * 1. Which country became a non-permanent member of the UNSC for the 8th time?

   * Answer: Pakistan

 * 2. How many votes did Pakistan secure in UNGA for its eighth term on the UNSC?

   * Answer: 182

 * 3. When did Pakistan assume the UN Security Council presidency for the 8th time?

   * Answer: July 1, 2025

 * 4. Pakistan's UNSC presidency in July 2025 started after which country's term ended?

   * Answer: Switzerland

 * 5. Who has become the first Hindu woman Assistant commissioner in Balochistan?

   * Answer: Kashish Chaudhary

 * 6. Who has been appointed first Christian Deputy Commissioner in the history of Sindh?

   * Answer: Sarah Javed

 * 7. Who became the first female train driver in Pakistan?

   * Answer: Nida Saleh

 * 8. Which province launched Pakistan's first-ever Riot Management Police Force?

   * Answer: Punjab

 * 9. Which country trained riot police trainers for Punjab's new force?

   * Answer: Turkey

 * 10. Who is the current Chief Justice of the Balochistan High Court?

   * Answer: Justice Rozi Khan Barrech

 * 11. Which country won a T20I series against Pakistan for the first time in July 2025?

   * Answer: Bangladesh

 * 12. When was the 9th death anniversary of Abdul Sattar Edhi observed?

   * Answer: July 8, 2025

 * 13. Which country won the Men's U-18 Asia Cup Hockey Final 2025 by defeating Pakistan 3-0?

   * Answer: Japan

 * 14. The team of which country is runner-up of men's hockey under-18 Asia cup 2025?

   * Answer: Pakistan

 * 15. What is the new name of Frontier Constabulary (FC)?

   * Answer: Federal Constabulary

 * 16. When will Pakistan launch its first National Youth Game?

   * Answer: August 2025

 * 17. What recent action did S&P Global take regarding Pakistan's credit rating?

   * Answer: Upgraded it from 'CCC+' to 'B-' with a stable outlook

 * 18. What growth rate did the ADB forecast for Pakistan's economy in FY26?

   * Answer: 3%

 * 19. Who recently announced a trade deal and oil partnership with Pakistan?

   * Answer: Donald Trump

 * 20. In which region was a curfew imposed during the launch of "Operation Sarbakaf" by security forces?

   * Answer: Bajaur

 * 21. Operation Sarbakaf was launched on which date?

   * Answer: July 29, 2025

 * 22. Which country has recently signed a landmark marine biodiversity agreement at the UN?

   * Answer: Pakistan

 * 23. How did Pakistan's urban CPI perform in June 2025?

   * Answer: Increased by 3.00%

 * 24. What was the approximate annual inflation rate in Pakistan around May–June 2025?

   * Answer: 3-4%

 * 25. The Karachi building collapse on July 4, 2025, claimed how many lives?

   * Answer: 27

 * 26. UNESCO and Jazz held an AI policy dialogue in Islamabad on:

   * Answer: July 24, 2025

 * 27. Who is the current Chief Justice of the Azad Jammu & Kashmir High Court?

   * Answer: Justice Sardar Liaqat Hussain

 * 28. What is the name of the new internal security force created by Pakistan?

   * Answer: Federal Constabulary

 * 29. Who is the current Chief Justice of the Peshawar High Court?

   * Answer: Mr. Justice Ishtiaq Ibrahim

 * 30. In July 2025, Pakistan's central bank announced a pilot for which initiative?

   * Answer: Digital currency (CBDC)

 * 31. "Operation Baam" was launched by which group in early July 2025?

   * Answer: The Balochistan Liberation Front (BLF)

 * 32. Where was the 32nd Ministerial Meeting of the ASEAN Regional Forum (ARF) attended by Pakistan, held on July 11, 2025?

   * Answer: Kuala Lumpur, Malaysia

 * 33. Who launched a new political party, the Pakistan Republic Party, on July 15, 2025?

   * Answer: Reham Khan

 * 34. Who represented Pakistan at the SCO Foreign Ministers' Meeting in Tianjin, July 2025?

   * Answer: Ishaq Dar

 * 35. The Senate elections in KP in July 2025 were for how many seats?

   * Answer: 11

 * 36. In the July 21, 2025 Senate elections in KP, independents close to PTI won:

   * Answer: 6 seats

 * 37. The KP Senate elections on July 21, 2025, saw PML-N winning how many seats?

   * Answer: 1 Seat

 * 38. JUI-F secured how many Senate seats in the July 2025 KP elections?

   * Answer: 2 seats

 * 39. PPP secured how many Senate seats in the July 2025 KP elections?

   * Answer: 2 seats

 * 40. The UNSC Resolution 2788 under Pakistan's chairmanship focused on:

   * Answer: Peaceful dispute settlement

 * 41. Pakistan resumed deportations of Afghan refugees numbering about:

   * Answer: 1.4 million

 * 42. Which organization expressed concern over Pakistan's resumed Afghan refugee deportations?

   * Answer: UN

 * 43. The SBP upgraded which financial system in July 2025?

   * Answer: RTGS system

 * 44. The media literacy initiatives in July 2025 also promoted:

   * Answer: Climate journalism

 * 45. The Pakistan finance ministry projected inflation in July 2025 to range between:

   * Answer: 3.5-4.5%

 * 46. In July 2025, the UNSC meetings chaired by Pakistan emphasized collaboration particularly with:

   * Answer: OIC countries

 * 47. Which German athlete was reported missing in Pakistan after a rockfall on July 28, 2025?

   * Answer: Biathlete Laura Dahlmeier

 * 48. Which country's foreign and defense ministers jointly visited Pakistan on July 8–9, 2025?

   * Answer: Turkey

 * 49. Nine passengers have recently been killed in which area of Balochistan?

   * Answer: Surdakain

World Current Affairs 

https://mcqstest.blogspot.com/2025/09/world-current-affairs-july-2025-for-ppsc.html


Comments

Related Posts

Pedagogy Solved Mcqs For NTS Test

Introduction to Education B.Ed Mcqs Solved for Educator and Lecturer Test.

Pedagogy Solved Mcqs For NTS

Solved Mcqs Pedagogy for Educators