World Current Affairs July 2025 for PPSC.

 World Current Affairs

 * 50. What global economic growth rate did the IMF forecast in July 2025?

   * Answer: 3.0%

 * 51. What global economic growth rate did the IMF project for 2026?

   * Answer: 3.1%

 * 52. According to the World Bank, how many more people may be pushed into extreme poverty by 2050 due to climate change?

   * Answer: 41 million

 * 53. When did Thailand launch an airstrike on Cambodia as the border clash escalated?

   * Answer: July 24, 2025

 * 54. What did France announce it would do at the United Nations General Assembly in September 2025?

   * Answer: Recognize the State of Palestine

 * 55. Which country is set to become the first G7 nation to officially recognize Palestine as a state?

   * Answer: France

 * 56. Which country has launched its major naval exercise "July Storm" in July 2025?

   * Answer: Russia

 * 57. Which country unveiled its most powerful non-nuclear aerial bomb, GAZAP?

   * Answer: Türkiye

 * 58. Which country has launched the global observing satellite for greenhouse gases and the water cycle?

   * Answer: Japan

 * 59. Which country has become the first in the Amazon region to receive malaria-free certification from the World Health Organization?

   * Answer: Suriname

 * 60. Which country became the first to officially recognize the Taliban government in 2025?

   * Answer: Russia

 * 61. Which country has successfully tested its Feitian hypersonic vehicle?

   * Answer: China

 * 62. Jennifer Geerlings-Simons has been elected as the first female president of which country?

   * Answer: Suriname

 * 63. Where was the 2025 BRICS summit held?

   * Answer: Rio de Janeiro

 * 64. The 17th BRICS Summit was held in Rio de Janeiro on?

   * Answer: 6-7 July 2025

 * 65. At the 17th BRICS Summit in Rio, which country was admitted as a full member?

   * Answer: Indonesia

 * 66. Which two countries joined the New Development Bank shortly before the 17th BRICS Summit?

   * Answer: Colombia and Uzbekistan

 * 67. Which country is the host of the Asian Youth Table Tennis Championships 2025?

   * Answer: Uzbekistan

 * 68. Which country has become the 21st member to adopt the euro as its official currency?

   * Answer: Bulgaria

 * 69. What was the goal of the Gaza Freedom Flotilla's 2025 mission?

   * Answer: To break the Israeli naval blockade

 * 70. Which country has created an in vitro biotransformation system that can make sucrose from methanol?

   * Answer: China

 * 71. How many countries attended the Bogotá Summit?

   * Answer: 32 countries

 * 72. What measures were decided by 12 countries at the Bogotá Summit?

   * Answer: Sanctions and export controls on Israel

 * 73. Which agreement, signed on July 17, 2025, is a defense cooperation pact between the UK and Germany?

   * Answer: The Kensington Treaty

 * 74. What diplomatic milestone did China and the EU reach just before their July summit in Beijing?

   * Answer: Both sides reaffirmed normalized parliamentary ties

 * 75. Which anniversary did NATO celebrate at its July 2025 summit in Washington, D.C.?

   * Answer: 75th

 * 76. Where did a military jet crash into a school, killing at least 31 people on July 21, 2025?

   * Answer: Bangladesh

 * 77. What major humanitarian crisis was reported in Gaza in late July 2025?

   * Answer: Starvation and famine due to aid blockades

 * 78. Which two Southeast Asian nations came under UN Security Council scrutiny in late July 2025 due to border clashes?

   * Answer: Thailand and Cambodia

 * 79. What was the outcome of the Gaza Peace Conference held in New York (28–29 July 2025)?

   * Answer: Two-state solution proposals were discussed, but the US discouraged wide participation

 * 80. Which country experienced a devastating 8.8 magnitude earthquake off its eastern coast on July 30, 2025?

   * Answer: Russia

 * 81. Which country's military targets in Damascus were reportedly hit by Israeli airstrikes around July 30, 2025?

   * Answer: Syria

 * 82. Recently, the Constitutional Court of which country has suspended the Prime Minister from his post?

   * Answer: Thailand

 * 83. Where will the inaugural edition of the World Super Kabaddi League be held?

   * Answer: Dubai

 * 84. Where did a mud volcano erupt beneath a crown of flames recently?

   * Answer: Taiwan

 * 85. Who secured the top position in the FIH Women's Pro League points table?

   * Answer: Netherlands

 * 86. Who has been sentenced to six months in jail by the International Crimes Tribunal in Bangladesh for contempt of court?

   * Answer: Sheikh Hasina

 * 87. Which is the first country in the Amazon region recently certified malaria-free by WHO?

   * Answer: Suriname


Comments

Related Posts

Pedagogy Solved Mcqs For NTS Test

Introduction to Education B.Ed Mcqs Solved for Educator and Lecturer Test.

Pedagogy Solved Mcqs For NTS

Solved Mcqs Pedagogy for Educators